מים בטמעים

"אמת המים היא מעשה ידי אדם אבל היא נשמעת רק לחוקי הטבע".

מהנדסים עשויים ללכוד מעיין ולהטות את מימיו מערוצו המיועד, אך מעת שהחלו המים לזרום הם ינועו באין מפריע וללא רחמים, ואפילו הקיסר – אין בכוחו לעצור בעדם" (פומפיי – רוברט האריס)

האימפריה הרומית הצטיינה בהבנת חוקי הטבע של המים וניצולם.

חלק מאמות המים המפוארות שנבנו לפני כ 2,000 שנה עדיין משמשות לאספקת מים באיטליה אפילו בימינו אנו.

השיפוע האופטימאלי, שיטת האיטום, העברת האמות במסלולים תת קרקעיים ובניית קשתות בזווית מדויקת – אפשרו לקייסרות ליישב אזורים חדשים, להעביר מים למבצרים גבוהים, לפתח תרבות של מרחצאות ולשחרר את הליגיונות הכובשים מהדאגה מספר אחת של צבא מהיר – המחסור במים.

השימוש בחוקי הטבע (כח המשיכה, כלים שלובים ועוד) העניק למהנדסים הרומים עוצמה עדיפה בהרבה מכוחם של כל הפועלים והעבדים שנאלצו לסחוב מים בדליים מהמעיין לפתח הבית.

מצד שני, כח המשיכה היה קיים יום או יומיים לפני שהרומאים הגיעו ובכל זאת רק השילוב של התרבות הרומאית עם כוחות הטבע הקדמונים הולידו עוצמה ייחודית שזורמת כבר 2,000 שנה בשיפוע מדויק של שבע אצבעות לקילומטר.

מצד אחד היה מעיין נובע. מצד שני היה קיסר שאפתן – שחלם על עוד ועוד אתגרים.

מי שנדרש לחבר ביניהם היה המהנדס בעזרת החוקים של הטבע.

גם אצלנו יש שפע ויש חלומות והמשימה היא להצליח לחבר ביניהם.

וגם לכסף יש חוקים (גם שם יש כוחות משיכה וכלים שלובים),תמיד היו.

על מנת שהחיבור הזה (בין יזם שחולם למעלה לבין מים שזורמים למטה) יצליח - צריך לא פעם לתמרן בתנאי שטח מאתגרים.

לפעמים החלומות של היזם בלתי אפשריים לפי הכללים של הכסף.
ולפעמים הכללים של הכסף חונקים את היזם.

אז איך בכל זאת ניגשים למשימה כזו?

בשלב ראשון הפרדת רשויות:
הקיסר (היזם) – צריך לחלום כאילו אין מגבלות.
המעיין – (השוק אליו נכנסים) צריך להיות מעיין נובע ורווחי גם אם הוא לא נגיש כרגע.

רק בשלב השני - איש הכספים – צריך לייצר את המסלול שייקשר ביניהם.

אם היזם שלנו חולם לפתוח מסעדה יוקרתית בכיכר המדינה:

מצד אחד חייבים לתת מקום של כבוד לחלום בלי מגבלות:
איזה מנות אחרונות הוא היה רוצה להגיש? איך היה רוצה לעצב את המקום? איזו פלטפורמת שיווק מועדפת עליו?

לאפשר ליזם להביא (לפחות לאקסל..) את כל החלומות הצבעוניים שלו.

מהצד השני חייבים להבין אם שוק המסעדות הוא מעיין נובע, האם העסקים בתחום מרווחים כסף? האם יש פוטנציאל למוצר כזה במיקום כזה?

רק אחרי שעברנו את שני השלבים - מגיע הצד המקצועי של איש הכספים לנסות ולחבר ביניהם בעזרת הכללים של הכסף:

איך נכון לתמחר את המנות? מה זמן המדף של האוכל? מהו האשראי הדרוש לעסק? כמה אמור לעלות שכר העבודה מתוך הפדיון בענף? איך ייראה תזרים החברה? כמה מרוויחים בסוף..

גם אם המנכ"ל של העסק לא יודע להגיד את זה - זהו האתגר האמיתי של איש הכספים.

(אגב, גם מסקנה שאומרת – שהחלום שלנו אינו בר ביצוע שווה הרבה מאוד זמן, כסף ועוגמת נפש שנחסכת)

איש כספים שהצליח במשימה, זוכה להיות שותף בחוויה מדהימה של הובלת חלומות צבעונים באמצעות כלים פיננסים אפורים לפתחו של בית היזם.